Објављено од стране: ИстиноЉубље | 10. марта 2016.

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ – Сагласни смо да се Грачаница потопи !!!

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ – Сагласни смо да се Грачаница потопи !!!

patrijarh-irinej-jutjub-650x434Поводом случаја ваљевске Грачанице која је у великој опасности да је вода у потпуности уништи огласио се и патријарх Иринеј који тренутно борави у Аустралији.

Патријарх је рекао да је добро што се угрожене светиње премештају на друго место како би се сачувале.

Тако је премештена и ова, тако су премештени и други манастири. Владика Лаврентије је о томе размишљао и он је одлучио и дао сагласност да храм буде потопљен, али под условом да буде изграђен на новом месту. И, колико ја знам, изграђена је нова Грачаница, али народ навикао на ту светињу, тешко се мири. Врло мучно и тешко је али дешавало се то и у прошлости, биће тога и у будућности, тако да је Црква ипак – имајући у виду потребу народа – дала сагласност да се то уради- рекао је поглавар СПЦ.

Извор вести: ПРАВДА

 

 

(Из Горског Вијенца)

… А ја што ћу, али са киме ћу?
Мало руках, малена и снага,
једна сламка међу вихорове,
сирак тужни без нигђе никога…

Моје племе сном мртвијем спава,
суза моја нема родитеља,
нада мном је небо затворено,
не прима ми ни плача ни молитве;
у ад ми се свијет претворио,
а сви људи паклени духови.

Црни дане, а црна судбино!
О кукавно Српство угашено,
зла надживјех твоја сваколика,
а с најгорим хоћу да се борим!
Да, кад главу раздробиш тијелу,
у мучењу издишу членови…
Куго људска, да те Бог убије!
Али ти је мало по свијета
те си својом злошћу отровала,
но си отров адске своје душе
и на овај камен избљувала?…

Петар Петровић Његош

ИстиноЉубље – свима Вама!


Одговори

  1. то је кад патријарх нема страха Божијег

  2. Дно дна.

  3. Sta reci o tom coveku kome se uvek trudim da ne pominjem ime racunajuci i kada sam na liturgiji. On je susti otpadnik i poganik. Ne bi me cudilo da je udbas ili mason ili jezuita. Srbin nije sigurno.

  4. Eto , ko jos nije verovao, sad vidi kakav je Patrijarh, nazalost i
    Svestenstvo (hvala Bogu ne svi), ne sudim, znam ja u koga je Sud.
    Sami se otkrivaju. Ali ako mi, narod Srpski , ostanemo verni HRISTU,
    Gospod ce nam u Njemu znano vreme dati dobrog Pastira.

    • Kakaв народ такве му се вође дају.
      Ми знамо да је Патријарх Иринеј екумениста, а екуменизам нема ништа заједничког са Православљем и зато Православне Светиње њему ништа не значе. Можеш да их шеташ где хоћеш и како хоћеш. Њему је важно да он води народ његовим путем и да му народ верује, а то што ће заједно у пропас отићи, он о томе не размишља.
      Светиње су народне и народу припадају, као доказ поштовања Бога као творца и место молитве народа, нашем Господу да нас штити од сталних напада сатане и његових слугу на нас.
      Неможе имати никаква људска потреба у предности, која би била у супротности са вољом Божијом
      Код незнабожаца је то могуће, али код истинитих верника је то немогуће.
      Ако би се србски народ у већини вратио Богу, а оставио своју глупу гордост, и ја верујем да ће нам Господ дати истинитог Пастира.
      Из “ Откривења “ се може јасно видети да ће доћи ктај света и онда ће истинитим верницима целога света; бити један Пастир, а то је наш Господ Исус Христос.
      Слава и хвала теби Господе !!!

  5. Njegoš je umro od sifilisa toliko o njegovom dvojnom moralu.

  6. На овом свету не постоји не решив проблем ! Питање је само колико су људи, уз веру и слогу, стварно спремни да га реше. Силно време је пропуштено, једно 15 година, за одбрану манастира Ваљевска Грачаница. Ипак још увек није касно ! Потребно је у Београду чинити литије, и пружити грађански отпор ненасилним протестима и блокадама. Потребно је пробити медијски мрак о проблему манастира. Велики број становника Србије и Београда још увек ништа не зна о потапању Ваљевске Грачанице. Информација, акција и реакција православног и истинољубивог народа донеће добре резултате за одбрану манастира од непотребног и погубног потапања водом.

  7. Treba poslušati Patrijaha. Zna on dobro šta priča.

  8. Zašto lažni monah Davidović vara vernike

    Patrijarh Irinej potvrdio da nije prvi put da se neka crkva potapa ili izmešta za dobrobit naroda i rekao da se dogovor koji su vladike postigle sa JP „Kolubara“ mora da se ispoštuje. Dragan Davidović koji predvodi grupu vernika nije samo raščinjen kao monah već je na dve godine bio u potpunosti izbačen iz okrilja SPC. Po čijem nalogu Davidović uznemiruje javnost?

    Patrijarh srpski Irinej u obraćanju javnosti saopštio da je dobrobit naroda na prvom mestu kada je u pitanju manastir Gračanica „Vladika Jovan i Vladika Lavrentije su o tome razmišljali i dali saglasnost u ime Sinoda zbog nacionalnog interesa. Tako su premešteni i drugi manastiri.Oni su dali saglasnost , ali pod uslovom izgradnje nove crkve. Koliko razumem izgradjena je nova Gračanica Teško se miri sa tim , mučno je to i teško , ali dešavalo se to i u prošlosti i biće toga i u budućnosti“, rekao je Patrijarh Irinej .

    Na fejsbuku su se pojavile i lažne fotografije potapanja ikona što nikako ne može biti tačno jer je sve preneto u novu crkvu što potvrdjuju i svedoci , ali i potpisani zapisnici .Svedoci tvrde da su ikone na slici doneli upravo vernici koje predvodi Davidović te i da one nikada nisu bile deo manastira .
    Na žalost masmediji omogućili su manipulaciju gradjanima i vernicima počev od objavljivanja fotografija o hapšenju vernika pri čemu je iskorišćen momenat za fotografisanje dok se ista grupa molila klanjanjem , a policija malo dalje čekala da završe molitvu kako bi ih bezbedno ispratila iz zone radova pa sve do lažnih slika o ikonama.
    Kampanju vidljivo vodi raščinjeni monah Dragan Davidović iz Valjeva koji je u nekoliko navrata hapšen zbog napada na službeno lice, ali i napada na radnike koji su čistili korito hidroakumulacije „Rovni“ , Davidović je bio hapšen i u junu 2012. godine , kada je Vanraspravno krivično veće Osnovnog suda uvažilo žalbu njegovog branioca i ukinulo mu jednomesečni pritvor. Davidović je u maju rušio dva stuba buduće telemerne stanice na brani „Rovni“ i, kako je tada saopšteno, pričinio štetu od oko 800.000 dinara.
    Dragan Davidović, raščinjeni monah Antonije, bio je u kosovskim manastirima Zočište i Crna reka, a raščinjen je zbog učešća u protestima pred Gračanicom na Kosovu i Patrijaršijom SPC u Beogradu prilikom smene tadašnjeg episkopa raško-prizrenskog Artemija.
    Naime u maju 2010. godine monah Antonije (Davidović) koji je izazvao nerede ispred manastira Gračanica i organizovao proteste pred Patrijaršijom u Beogradu lišen je monaškog čina. Odlukom Crkvenog suda Eparhije budimljansko-nikšićke, on je vraćen u red civila sa svetovnim imenom Dragan i isključen iz crkvene zajednice na dve godine.
    Presuda Crkvenog suda praktično znači i da ako se bivši sabrat manastira Crna Reka bude predstavljao kao monah, može biti uhapšen za lažno predstavljanje.
    Monah Antonije je presudom Crkvenog suda optužen za samovolju i nemonaško nepokoravanje nadležnim crkvenim vlastima, kao i za iznošenje brojnih neistina i kleveta nedoličnim hrišćaninu, a kamoli monahu.U presudi stoji i da se odrekao poslušnosti crkvenoj vlasti, bunio i stvarao zaveru protiv nje, uskraćivao joj dužno poštovanje, klevetao je, vređao i nipodaštavao, a i odbijao da izvrši odluke nadležnih crkvenih vlasti.Kako je navedeno u presudi Crkvenog suda , monah Antonije je odgovoran i za više puta ponovljeno nemonaško klevetanje patrijarha i arhijereja. U presudi je navedeno nekoliko važnih kanona koje je prekršio.Ne treba zaboraviti da je kada je u pitanju crkva Davidovića osudio najviši odnosno Veliki crkveni sud.
    Od tog dana raščinjenja ne postoje podaci o Davidovićevom zaposlenju niti bilo kakvom drugom radnom angažovanju , ali je I dalje u monaškoj odori prisutan na gradskim ulicama. Iako na to nema pravo kao civilno lice, isti Davidović je u više navrata na gradskom Trgu pod ozvučenjem sasluživao u vršenju verske službe na pta nije imao pravo ni dok je bio monah jer je pripadao redu prostih monaha koji nijednu svešteničku radnju ne mogu da vrše. Tolerantna crkva na ovo ponašanje nije reagovala smatrajući očito s obzirom da se radi o civilu on nije više njihova nadležnost već nadležnost civilnih sudova I organa reda. Dragan Davidović nije monah već vrlo vešta osoba u informatičkom svetu, maipulaciji vernim narodom za koga je crkva izrekla stav da je iznosio neistine I klevete koje ne priliče ni hrišćaninu , a kamoli monahu.
    Draganom Davidovićem nedavno je pričinila materijalnu štetu na novoizgradjenom crkvenom objektu nadomak manastira Pustinje .

    Grupa vernika opsedala je u utorak zgradu Uprave dok su internetom poslate brojne poruke o tome da je voda ušla u manastir Gračanicu . Da će voda ući u ovaj manastir znalo se još polovinom osamdesetih godina kada je prvi ugovor izmedju crkve i javnog preduzeća „Kolubara“ potpisan . Ovaj ugovor koji je potpisao vladika Jovan, bio je preduslov da se počne sa prikupljanjem dokumentacije za izgradnju brane. Mnogo godina kasnije vladika Lavrentije 2003. godine potpisao je još jedan ugovor .Tačnije 15. juna 2003. godine između ovog JP i SPC, koju je zastupao tadašnji episkop šabačko-valjevski Lavrentije potpisan ugovor o razmeni nepokretnosti. Po tom ugovoru objekat Valjevske Gračanice ustupljen je JP “Kolubara”, dok je ovo preduzeće prihvatilo obavezu da za potrebe SPC u obližnjem selu Brezovice na površini od 1,2 hektara izgradi novu crkvu, parohijski dom, kuću za sveštenika, prodavnicu, letnjikovac i javnu česmu , što je I uradjeno.
    Krstove za novu crkvu u selu Brezovice osveštao je aktuelni episkop Milutin.
    „Zašto je traženo da se uopšte ugovori naprave? Zato što su još tada znali da će manastir biti potopljen . Tu nema dileme, nikakve .Ja ne znam zašto je to sada problem . SPC nas fizički nikada nije ometala u realizaciji projekta .Odgovorno tvrdim da ometanja s njihove strane nije bilo. Postoji obimna dokumentacija o tome da smo komunicirali , da smo ih obaveštavali unapred o svakom narednom potezu . Dislokacija , stvari , životinja koje su bile gore, predmeti koji su bili sastavni deo objekata do dislokacije ikonostasa i monaha. Sa svime su bili upoznati. Sada se vodi neka druga priča , ali ne od strane SPC već od strane nekih ljudi koji verovatno imaju neki interes da to rade“, tvrdi Miodrag Marković direktor JP „Kolubara“.

    Ako je crkva već rekla šta ima na temu Davidovića ostaje veliko pitanje zarad čijih interesa Davidović sprovodi akcije koje sprovodi i od čijeg novca on živi i finansira pomenute akcije?

    • Što se ne potpišeš kao UDBA pošto si dobro informisan. Naravno završićete sa porazom kao i vaše kolege rušitelji svetinja iz Rusije.

    • ILIJA CVOROVIC: Soko zove orla, orao javi se…
      ORAO PAO, ORAO PAO !!!!

    • Зашто се не претставиш ко си да и знамо са ким имамо посла.
      Према твоме писању, можемо да закључимо, да си неки атеиста или неки кривоверник, јер ти незнаш шта значи светиња и да људске вредности су мизерне пред Богом.
      Што се тиче расчињења Монаха Антонија, то нема никакве везе са Православним Монахом, јер неки екумениста није моћан да расчини једног Православног Монаха. Дали је теби познато, да Монаштво није људске вредности него ДУХОВНЕ – БОЖИЈЕ.
      Бог је тај који ће одлучити ко је прав а ко је крив, јер смо ми сви Његова творевина и слуге Његове.
      Најбоље би било за „Патријарха“ Иринеја и све „Владике“, које су кренуле на пут екуменизма, да се покају и врате Православљу, а да не заводе народ од Православља и воде га директно у пропас.
      Ово како си ти написао, то је дело једног незнабошца, који верује само у материју и материјализам, а не зна да благостање једног народа долази једино од Бога.
      Дали теби ове поплаве ништа не значе и дали ти то не видиш као опомену? Дали ти знаш, да могу бити и много теже поплаве и непогоде и катастрофе над нашим народом и да није овде ништа случајно. Прочитај “ Откривење “ Светог Јована Богослова, па мало размисли.

  9. Дакле, Антоније и екипа су све време у заблуди. Грачаница је, у ствари, „премештена“. Оно што сада вири из воде је само привиђење које се, гле чуда, може видети и на фотографији.

  10. Тужно је бити у мантији а имати плотски резон.

  11. константин

  12. константин
    Мој коментар од јуче,само из некоме познатих разлога није објављен.Неу га понављати како не бих угрозила кредибилитет Душана Михајловића.

  13. За Патријарха,Дула Михајловића,Драгана Јеремића и њима сличних који су учествовали у потапању светиње би најбоље било да су се већ упокојили,па да се молимо за њихову душу.Овакоооооо,,не кажем да неће ући у царво небеско,можда и хоће,само ће им бити многоооо теже.

  14. Svaki komentar je isuvisan. Slike govore vise neko hiljadu reci.


Постави коментар

Категорије